Minecraft förklarat för föräldrar

Minecraft förklarat för föräldrar – Oavsett om du spelar datorspel eller inte så har du troligtvis hört talas om Minecraft, det är trots allt en av världens mest kända spel. Med miljontals dagliga spelare så har det här blivit en av giganterna tillsammans med spel som Fortnite och Roblox, två andra spel som är väldigt populära bland både barn och äldre.

Om du har ett barn som spelar Minecraft så kan det vara bra för dig att veta lite mer om spelet. Nedan kan du läsa om hur säkert det är för ditt barn att spela det, vad spelet handlar om och vilka eventuella fördelar som Minecraft har för ditt barn.

Det här är Minecraft

Minecraft är ett kreativt spel som låter spelaren skapa sina egna världar. I grunden är det ett spel där du har en hel värld för dig själv, med skogar, öken, snötäckta berg och mycket mer. Vidare har du grottor, världar under vattnet och mycket mer att utforska.

Spelet är blockbaserat och spelaren kan själv hugga sten, ved och mycket annat. Ditt barn kan sedan använda materialet till att skapa sina egna byggnader, utrustning eller till och med konstverk.

Vidare så har spelvärlden sina egna invånare. Du hittar allt från fredliga bybor som man kan handla hos till en mängd olika monster som spindlar, skelett, zombies och mycket mer.

Spelet går också att spela online. Då kan ditt barn skapa saker tillsammans med andra och det finns tiotusentals olika servrar som alla har sina egna regler, verktyg och teman.

Vad kostar spelet?

Till skillnad från Roblox eller Fortnite så är Minecraft däremot inte helt gratis. Om barnet spelar på datorn så finns det två olika versioner, en komplett Windows 10-version och en så kallad Java-version. Båda är fullt dugliga och Java-versionen går på drygt 200 kr, medan Windows 10-versionen går på 299 kr.

Så vilken ska ditt barn köpa? Det här beror mycket på barnets ålder och vad barnet själv vill göra. För att spela grundspelet så spelar det egentligen ingen roll. Men med Windows 10 får du exklusivt innehåll som kan köpas till.

Med Java-versionen får du däremot chansen att ”modda” spelet, något som är extremt populärt idag. Det här innebär att man, helt gratis, kan ladda ned innehåll som andra spelare har skapat för spelet. Ett ganska enkelt exempel är att du idag kan ladda ned grafikpaket som gör att spelet ser mer realistiskt ut, men det finns också andra gratis modifikationspaket som gör det möjligt att lägga till nytt innehåll, allt från nya verktyg, utrustning till annat nytt innehåll. Java-versionen är alltså mer anpassningsbar, och lite billigare. Den versionen kan däremot kräva en del från dig som föräldrar, om barnet till exempel är för litet för att veta exakt hur man modifierar spelet på egen hand.

Det här bör du tänka på som förälder

Om barnet spelar själv, alltså Singleplayer, kommer spelet att vara väldigt säkert för barnet. Det ”värsta” du hittar i Minecraft är monster som vill döda dig. Det finns däremot inget blod och spelet har en väldigt avslappnad och tecknad stil som tilltalar både vuxna och barn.

När det kommer till att spela online så kan barnet spela med sina vänner, men också stöta på en mängd olika saker. Otrevliga spelare finns men kan rapporteras om något olämpligt sker, det finns också möjlighet att byta server om barnet inte trivs. Det kan däremot förekomma stötande innehåll på vissa servrar, så viss föräldrauppsyn kan vara bra.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.