Among Us för föräldrar

Among Us är ett spel som kom ut under 2018, men det blev extremt populärt först under 2020. Det var bland annat tack vare YouTubers som spelet fick uppmärksamhet och det blev snabbt populärt bland både barn och vuxna. Om du har barn som kontinuerligt spelar datorspel, har barnet antagligen spelat Among Us eller vill spela det.

Men vad går spelet egentligen ut på och vad bör du som förälder veta? För att göra det hela lite enklare för dig som förälder, har vi ordnat den här enkla guiden. Du får veta lite mer om spelet, hur det ser ut med våld och även vad spelet kostar.

Det här går spelet ut på

Among Us är ett multiplayerspel där man spelar tillsammans med ett gäng andra spelare, antingen vänner eller främlingar. Spelarna ska utföra olika enkla jobb på en rymdstation, det här gör man genom olika små minispel som är väldigt enkla och barnvänliga.

Samtidigt är en eller flera spelare förrädare som ska döda de andra spelarna. Det här gör man antingen med hjälp av en knapp, eller så kan man döda spelarna genom att sabotera stationen.

Det finns en mängd olika typer av rundor att spela, där reglerna ser lite olika ut och där andra funktioner kan introduceras. Rent generellt så är spelet väldigt enkelt och rundorna är inte överdrivet långa, som mest en fem till tio minuter per runda. De andra spelarna kan rösta ut spelare som de misstänker är en förrädare.

Minimalistiskt våld

Även om det förekommer våld i spelet så är det väldigt minimalistiskt. Det är ingen avancerad grafik i spelet och allting består av tecknade figurer. Det är alltså mindre våldsamt än exempelvis Fortnite.

Det som gör spelet populärt är att det handlar om att samarbeta med andra spelare. Det ingår också en del skådespeleri, eftersom förrädaren måste kunna övertyga de andra spelarna om att han är oskyldig.

Även om det är ett väldigt enkelt spel i grunden så kan det alltså innehålla en hel del strategi och tänkande. Det här har gjort spelet till en hit bland både barn och vuxna. Man chattar gärna i spelet för att samarbeta eller bedra andra spelare, så mycket av underhållningen kommer från just interaktioner med andra spelare.

Vad du kan göra som förälder

Among Us är som sagt ett ganska milt spel och våldet är väldigt minimalistiskt. De ganska gulliga figurerna och den tecknade grafiken gör spelet fint, men gör det också mindre realistiskt.

Ditt barn kan också spärra andra spelare i spelet så att barnet slipper otrevliga spelare. Det här är också en funktion du kan använda om ditt barn träffar på otrevliga eller rent av obehagliga individer, vilket kan förekomma på alla spel.

Men spelet är för det allra mesta barnvänligt. Spelet har också blivit populärt tack vare det låga priset. Man måste betala för att spela det, men det kostar bara cirka 40 kronor för att få full tillgång till spelet. Det finns också möjlighet att köpa till extrasaker, men det handlar bara om nya kläder och andra visuella saker. Ditt barn får alltså ingen begränsning utan dessa, utan det är något man köper för att se lite mer unik ut i spelets gång, samtidigt som man hjälper ett relativt litet team som utvecklat spelet.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.