Roblox för föräldrar – vad är det mitt barn spelar?

Roblox för föräldrar – Om du har barn, framförallt som är under 13 år, är det inte omöjligt att barnet spelar eller har spelat Roblox. Det är ett otroligt populära spel med över 160 miljoner aktiva spelare i månaden, och det var under 2020.

Roblox är lite annorlunda än andra spel som är populära hos barn. Det är mer interaktivt, det är online och det finns mer variation. Det finns därför inte en konkret beskrivning på exakt vad ditt barn spelar, men det finns lite enkel information för att hjälpa dig på vägen att förstå vad det är för något.

Det här är Roblox i grunden

Roblox är ett onlinespel som låter människor, inklusive barn, att skapa sina egna spel och dela dem med andra. Det är alltså redan i grunden ett lärorikt spel som bland annat kan lära ditt barn grunderna inom programmering och spelutveckling. Tar man det hela till nästa nivå kan det till och med bli ett riktigt affärsprojekt av det hela!

De allra flesta barn spelar bara andras spel och det finns knappt några gränser på variation här. Du har allt från sociala spel till actionspel, racingspel och pusselspel, det finns till och med interaktiva berättelser att spela.

Det är inte bara barn som skapar spel, utan det finns gott om vuxna på plattformen och ett och annat team av spelutvecklare som driver sin verksamhet genom Roblox.

Kostar Roblox något?

Roblox är i grunden helt gratis att ladda ned och spela. Det finns däremot ”Robux”, en digital valuta som man köper för riktiga pengar, antingen köper man den eller tilldelas den om man prenumererar på Roblox ”Builders Club”.

För Robux kan man köpa kosmetiska saker som kläder och nya utseenden till sin karaktär, specialförmågor och mycket annat. Många seriösa spel på Roblox erbjuder också olika köp inuti , exempelvis för att man ska få tillgång till mer innehåll eller för att få ett litet övertag.

Spelet behöver däremot inte kosta något och det finns miljontals barn som inte spenderar en krona på spelet. Självklart så måste barnet ha tillgång till betal- eller kreditkort för att kunna köpa Robux, så du kan ha full kontroll över detta.

Överlämna inget till slumpen med Föräldrakontrollen

Om du är orolig över Roblox så finns det gott om skydd för barnet. Till att börja med kan det vara bra att antingen skapa ditt barns konto, eller kontrollera barnets konto. Genom att fylla i den korrekta åldern på barnet så kommer Roblox att automatiskt filtrera bort olämpligt innehåll.

Det finns en mängd olika inställningar du kan gå igenom under Föräldrakontrollen. Det här innebär att du kan ställa in hur mycket ditt barn ska komma åt och försäkra dig om att ditt barn inte utsätts för något olämpligt.

Plattformen är som sagt främst fokuserad spel och grafik som skapas av spelarna själva. Det här innebär såklart att olämpligt material kan förekomma, men filtreringen kommer att hålla borta det från ditt barn.

Vidare så har plattformen en ganska strikt policy om vad som tillåts på plattformen. Företaget bakom har alltså full förståelse för att de allra flesta som spelar Roblox är barn, och mycket av det olämpliga materialet tas därför bort helt och hållet.

Ditt barn, eller du som förälder, kan även blockera och rapportera spelare om de beter sig olämpligt. På så sätt kan barnet inte bara känna sig säkert, utan också få en mycket roligare upplevelse.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.