Spela Taipei – ursprung och spelregler

Spela Taipei – Taipei, även kallat Mahjong eller Taipei Mahjong har utvecklats till ett av de mest populära spelen i världen. Målet med spelet är att bli av med brickorna på bordet genom att para ihop identiska brickor med varandra. Målet med spelet är att få slut på brickorna på bordet för att vinna spelet.

Spelets ursprung

Mahjong som är det originella namnet för Taipei. var ett populärt spel i Kina under 1800 och 1900 – talet. Enligt spelforskare kommer Mahjong ursprungligen från spelet Penghu. Detta spel spelades med 120 eller 150 kort. Från början spelades Mahjong med spelkort istället för spelbrickor. Man tror att korten övergick till spelbrickor gjorda av bambu eller ben någon gång i mitten av 1800-talet. Själva symbolerna på spelbrickorna skiljde sig på denna tid ifrån symbolerna vi har på spelbrickorna idag. 1949 genomfördes folkrepublikens grundläggning av förbud mot spel vilket resulterade i en minskning av inte minst Mahjongs popularitet. Mahjong var även förbjudet under 1966-1876 på grund av kulturrevolutionen. När revolutionen lagt sig ökade spelet i popularitet och är idag ett av Kinas mest populära sällskapsspel.

Spelets utveckling

Mahjong tog sig till västvärlden, enligt dokumentationer, i slutet av 1800-talet. Spelet tog sig till USA på 1920-talet. Företaget Abercrombie & Flitch var det första företaget som påbörjade försäljningen av spelet i USA, och gjorde spelet otroligt populärt i huvudstaden Washington DC. På 1930-talet skapades ”American Mahjong” som var den amerikanske versionen av spelet. Spelets popularitet ökade i och med fester med kinesiskt tema och musik som influerade samhället.

Spelregler

Idag finns spelet Taipei att spela online på datorn eller ladda ner. När spelet påbörjas läggs en mängd spelbrickor upp på skärmen. Nu är målet med spelet att få bort alla spelbrickor genom att bara ihop brickor med likadana symboler. För att ta reda på om en bricka går att ta bort gäller det att klicka på den för att se om den är lös. När du hittat två lösa brickor med samma symbol, går dessa brickor att para ihop genom att du trycker på dem. Brickorna tas bort parvis och försvinner då från skärmen. Vissa brickor ligger halvt eller helt undangömda bakom andra brickor. Dessa brickor får inte paras ihop. Det går inte heller att ta bort en bricka som har en bricka både till höger och till vänster om sig. Spelet innehåller ett visst antal jokrar som kan användas för att para ihop av två olika alternativ på fyra brickor. Alternativen som kan väljas är fyra årstider eller fyra blommor. I detta fall ska de fyra väderstrecken paras ihop igen. På detta sätt paras väderstrecken ihop för sig. Målet med spelet är att få bort alla spelbrickor från spelplanen. Om du fastnar och inte hittar två lösa och lika brickor går det att trycka på ”Hint” och be om hjälp. På detta vis visas dina möjliga drag för dig. Om alla lösa brickor tar slut meddelas du ”No free tiles” och förlorar därmed spelet. I detta fall är det bara att starta om spelet! Ofta går det att ställa in olika svårighetsgrader i inställningar i spelet. Här kan det vara bra att starta på en lättare svårighetsgrad så utmaningen inte blir för stor!

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.