Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 är ett actionrollspel (action RPG), och är en del av spelserien Cyberpunk. Spelet är ett open-world-spel, och utvecklades av en polsk spelstudio vid namn CD Projekt Red som också skapat spelserien The Witcher. Cyberpunk 2077 finns att spela på Xbox One, Playstation 4, Windows och Stadia. Det planeras att spelet även ska släppas till Xbox Series X/S och Playstation 5 under 2021. Det har en åldersgräns på 18 år.

Historien bakom spelet

Cyberpunk 2077 utannonserades för första gången i maj år 2012. i en filmsnutt som släpptes ett år senare meddelade man att spelet skulle släppas ”när det är färdigt.” Lanseringsdatumet sattes till 16:e april 2020, men fick senare skjutas upp till den 10:e december samma år. Utvecklaren, CD Projekt Red, är ett litet spelutvecklingsföretag baserat i Warszawa, Polen. De har tidigare utvecklat bland annat det framgångsrika spelet The Witcher 3. De har även översatt många populära engelska spel till polska. Företaget med sin VD Adam Kiciński tillverkar idag spel som blivit populära i hela världen och vunnit ett stort antal internationella spelpriser.

Spelets story

Cyberpunk 2077 är ett single player-spel där man spelar ur ett första persons-perspektiv, man ser alltså spelet ur spelfigurens ögon. Karaktären man spelar som heter V, en odödlig legosoldat som vars utseende, förmågor och spelstil man själv kan skräddarsy. Spelet utspelar sig i Night City, en öppen stad i en dystopisk science fiction-värld där mycket fokus ligger på makt, glamour och kroppsmodifieringar. I denna framtid har länders regimer kollapsat, och stora företag tagit över makten. Dessa kämpar ständigt mot varandra, och våld är en del av vardagen. Utvecklingen av bioteknik har gjort det möjligt för människor att byta ut kroppsdelar mot maskindelar, och modifiera sin egen kropp med hjälp av designade läkemedel och konstgjorda organ.

Spelet går ut på att utföra olika uppdrag, där man bland annat ska stjäla nya elektriska kroppsimplantat åt protagonisten V. Beroende på vilka val man gör i spelet förändras storyn. Samtidigt är man fri att utforska staden och göra vad man vill utanför uppdragen.

Recensioner

Den tidiga versionen av Cyberpunk 2077 som släpptes till äldre konsoler (Playstation 4 och Xbox One) innehöll ett stort antal buggar, främst grafiska sådana, vilket ledde till mycket kritik från spelvärlden och kritiker. Utvecklarna, CD Projekt Red, höll med om kritiken och erbjöd spelarna pengarna tillbaka för spelet samt uttalade sig om att de borde lagt ner mer tid på spelet innan det släpptes. I övrigt har spelet fått mycket goda recensioner. Många av dessa lyfter fram spelets avancerade och detaljerade grafik, samt hur fritt och öppet det är för spelaren att utveckla spelkartan.

Redan innan Cyberpunk 2077 släpptes fick utvecklarna ta emot flera priser, bland annat bästa spela, bästa Xbox One-spel och bästa PC-spel från E3 år 2018. Överlag hade spelvärlden mycket höga förväntningar på spelet innan lanseringen, något som det enligt de flesta motsvarade. Antalet förhandsbokningar av spelet var över åtta miljoner. På lanseringsdagen uppgick antalet tittare på streams där Cyberpunk 2077 spelades på Twitch till över en miljon.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.