Wasteland 3

Den första delen av Wasteland kom ut 1998. Mänskligheten var då hotad efter att ett förödande kärnvapenkrig hade slagit ut civilisationen flera generationer tidigare. Spelaren fick då genom the Desert Rangers utreda ett antal händelser för att komma fram till orsaken bakom, eller vem som låg bakom.

Uppföljaren Wasteland 2 kom ut 2014. I den här versionen utlöstes kärnvapenkriget i samband med meteoritnedslag. The Desert Rangers grundas ur U.S. Army Engineers som blir strandsatta i ett fängelse i samband med katastrofen. Längre fram i tiden har Ace, som fanns med i det första spelet, blivit mördad. I utredningen som följer verkar ”syntetiska” människor leda en längre in i Wasteland 2.

Wasteland 3 från 2020 utspelar sig i Colorados frusna landskap. Man spelar som två karaktärer
från Arizona Ranger Team November, som tvingas att jobba för den så kallade Patriarken, ledaren för området. Patriarken har tre söner, ”arvtagarna” som är låsta i en maktstrid om arvsrätten. Spelaren får i uppdrag att spåra upp och få dem under kontroll, men i sökandet efter arvtagarna uppdagas mer och mer missförhållanden som Patriarkens brutala maktmissbruk har lett till. I slutändan blir man uppsökt av Angela Deth från tidigare Wasteland spelen, som vill ha hjälp med att starta ett uppror.

Wasteland 3 är turbaserad för striderna. Spelarens val har betydelse för händelsekedjan senare i berättelsens gång. Wasteland 3 går även att spela tillsammans med en annan spelare.

Vad är bra med Wasteland 3? Mindre bra? Enligt en recensent är det typiska med Wasteland 3 att växla obehaglig kannibalism, bisarra politiska intriger med å andra sidan mördarkaniner, samt hur en av dennes starkaste allierade i strid är en katt i en liten militärhatt. Enligt den här recensenten är Wasteland 3 mer strömlinjeformat än föregångaren och mindre omständligt med en mer varierad och spännande precisionsattack funktion.

En annan recensent tycker bättre om Wasteland 3 än om föregångaren Wasteland 2, då den har förbättrats. Upplägget med att kunna styra berättelsen genom egna val togs väl emot. Trots att karaktärerna inte är de trevligaste precis i spelet så är de välskrivna. Man kan rekrytera NPCs som hjälper till i striderna men inte går att kontrollera: nackdelen är att de har en tendens att rusa huvudstupa in i dödlig fara. Wasteland 3 tar upp teman som fascism, polisbrutalitet och flyktingar, vilket ibland blev lite väl övertydligt tyckte recensenten. En nackdel var att kameran kunde dra iväg från karaktären.

Ytterligare en annan recensent sa sig både älska och hata flervalstilläggen, just för att valen inte alltid var så lätta att göra. Striderna var smidiga och lättförstådda, bara man hade koll på action points.

Ännu en recensent drar en liknelse mellan Wasteland 3 och Shakespeare i att Den tredje delen av Wasteland tar steget bort från konflikt mellan människa och robot till att istället fokusera på problematik med maktbalsan och svåra val. Wasteland 3 blandar dyster politik, svart humor och udda fraktioner.

Den sista recensenten tycker att Wasteland 3 är välskriven med tillräckligt många valmöjligheter i dialogerna som inte heller blir för långa och utdragna. Striderna är strategiska och nyanserade, särskilt då man låser upp special abilities för varje medlem i truppen och upplägget med att investera stats, skills och perks i trupp medlemmarna gillades också.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.