Recension av Little Nightmares 2

Little Nightmares 2 är den efterlängtade uppföljaren till Little Nightmares. Det här är ett spännande spel inom genren skräck och det första spelet blev en massiv succé, trots att spelet utvecklades av ett relativt litet team. Men nu är man tillbaka med en uppföljare och spelet är snyggare och läskigare än någonsin.

Om du är helt ny till Little Nightmares så är det bra att först lära dig lite mer innan du köper spelet. Vi ska därför titta på uppföljaren och vad som är annorlunda med det här spelet.

Det här är Little Nightmares

I första spelet fick vi följare karaktären Six som var en liten flicka i en gul regnrock. Spelet var i grunden ganska enkelt och var ett plattformerspel med lite pussel att lösa och skräckinjagande stora monster som jagade dig. Dessa liknande människor, men något var helt klart annorlunda. Resten fick du lära dig under spelet och du får bland annat upptäcka var du är någonstans och vad för öde som väntar dig.

I Little Nightmares 2 får vi istället spela som Mono, en ung pojke. Upplägget är detsamma men du får besöka nya miljöer. Du kommer bland annat bli jagad av en jägare ute i skogen, besöka en skräckinjagande skola med spelet troligtvis läskigaste karaktär som jagar dig. Du får även besöka ett sjukhus och mycket mer.

Spelet är en prequel, handlingen utspelar sig alltså innan det som hände i det första spelet. Det finns ändå skäl till att spela ettan först, men det är alltså inte en katastrof om du börjar med Little Nightmares 2.

Läskigt plattformerspel med otrolig handling

I grunden så är Little Nightmares 2 ett spel där du tar dig från vänster till höger, spelet är dock i 3D och inte i 3D, även om det kan se ut som det i första början. Under resan kommer du att stöta på hinder, exempelvis att du måste hitta en ny säkring för att få igång en hiss eller hitta en nyckel för att öppna en dörr.

Det är samtidigt ett skräckspel. Det är däremot inte baserat på så kallade jumpscares där man förlitar sig på att chocka spelaren. Istället är det obehag som man ofta känner. Du har till exempel skolan i spelet där du får träffa på både elever och en lärare, och troligtvis kommer att känna en hel del obehag och eventuellt skrika en del. Spelet har samtidigt en intressant handling som inte berättas genom dialog utan genom händelser och miljön. Varför är alla invånare så besatta av deras TV?

Fortsätter att bygga upp världen från tidigare spelen

I det förra spelet så fick vi lära oss mer om miljön och vem Six var. ”Människorna” var monstruösa och läskiga, men det var samtidigt en intressant värld vi fick ta del av. Little Nightmares 2 fortsätter på det spåret och vi får lära oss mer om Six bakgrund, samtidigt som vi får lära känna den nya karaktären Mono, en karaktär som vi hoppas på att få se mer av i framtiden.

Tänk också på att det finns ”Very Little Nightmares”, ett kort mobilspel där du får ännu mer av Six och får veta varför hon har sin gula regnrock och du får lära dig mer om bakgrunden till båda 1:an och 2:an.

Underhållande – om du gillar skräck

Det här är definitivt ett spännande spel och Little Nightmares 2 är klart bättre än föregångaren, inte minst rent tekniskt. Spelet ser fantastiskt ut, med underbara effekter och miljöer. Det är samtidigt bättre när det gäller att styra karaktären, lite mer variation i de olika kluriga pussel och mysterier som du måste lösa samt en djupare handling.

Du måste inte spela något av spelen i ordning, så vill du börja med 2:an går det bra då det i tidslinjen händer precis innan 1:an.

Spelet är visserligen ett skräckspel men det är ett spel som förlitar sig på chock eller onödiga mängder med blod, även om det senare förekommer. Det betyder inte att det är ett spel för barn, men det är inte lika grovt som många andra skräckspel. För fans av förra spelet är detta en välkommen uppföljare.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.