De 5 bästa retrospelen för sportälskare

Retrogaming är växande fenomen. Samtidigt som moderna spel kan erbjuda överlägsen grafik och avancerad speldesign finns det många som uppskattar enkelheten i äldre spel. Speldesigners från förr var helt enkelt tvungna att designa ett spel som kramade allt det kunde ur den gamla hårdvarans begränsade kapacitet och det gick inte att dölja dålig design med hjälp av en massa effekter och överflödiga detaljer.

En genre bland spel där detta märks mycket tydligt är sportspel. Varje år kommer det ut ett nytt FIFA, NHL och NBA-spel. Men skillnaden från år till år är minimal och det är faktiskt många som har börjat ledsna på dessa dyra spel som främst använder stjärnorna på framsidan för att sälja.

Det finns därför numera en ganska stor skara sportfans och spelfantaster som följer modern sport, ser matcher live och bettar på sport på plattformar såsom odds hos Comeon. Men när dessa sedan ska slå sig ner hemma i soffan och spela lite sportspel med kompisarna är det inte det senaste från EA man väljer utan istället klassiska sporttitlar som i många fall har flera decennier på nacken. Det är den fartfyllda och ruggigt underhållande spelupplevelsen som gör att dessa titlar står sig över tid.

1. NBA JAM

Arkadklassiker NBA JAM från 1993 är så långt ifrån en basketsimulator man kan komma.  I stället spelar man helt galna matcher två-mot-två. Specialdunkar där spelaren bokstavligt fattar eld, möjligheten att spela som alla de gamla stjärnorna från NBA:s nittiotalsera och den färgglada och serietidningsinspirerade grafiken bidrar till att skapa en galet underhållande spel. För att citera den precis lika galna kommentatorn i spelet: ”Boom Shaka Laka!”.

2. Punch-Out!!

Punch-out!! till Nintendo är ett av de tidigaste boxningsspelen men fortfarande ett av de roligaste. I spelet som kom ut 1987 ikläder man sig rollen som en ung boxare som möter allt svårare motståndare i sin jakt på att vinna världsmästarbältet. Varje motståndare har unika attacker och utmaningen är att hitta den rätta strategin för att besegra varje motståndare. I spelets amerikanska version får man möta självaste Mike Tyson i den sista matchen. För den som föredrar bättre grafik fick spelet också en uppföljare till Super Nintendo med den förutsägbara titeln Super Punch-Out!! Spelet fick även uppdatering till Nintendo wii.

3. WWF Wrestlemania

Om amerikansk wrestling är en sport eller inte kanske kan diskuteras men när Midway 1995 släppte sin tolkning av det amerikanska tv-spektaklet hade man fått fram en riktig hit. Arkadmaskinen svalde mynt i en rasande takt och spelet kom att portas till flera konsoler med lyckat resultat. Spelets grafik påminner om tidigare nämnda NBA JAM som Midway också står bakom och även i detta spel trotsar karaktärerna fysikens lagar med sina galna och spektakulära specialattacker. Wrestlemania är ett mellanting mellan ett sportspel och ett fightingspel men om man vill plocka fram en gammal pärla och spela med ett gäng polare är denna titel ett säkert kort.

4. Tony Hawks Pro Skater 2

Tony Hawks Pro Skater är en spelserie med många bra titlar även om tvåan från 1998 är vår absoluta favorit. Förutom Tony Hawk kan man välja mellan en rad olika skateboard-legendarer eller designa en egen skejtare. Man ska sedan utföra en rad olika uppdrag på olika skateparker med tidspress. Faktum är dock att det roligaste är att helt enkelt försöka landa det största möjliga tricket eller sätta en highscore under en tvåminuterssession. Spelet har också ett riktigt minnesvärt soundtrack med klassiska hip-hop och punklåtar från nittiotalet. Faktum är att om man vill få en riktigt skön retrokänsla är något av de första tre spelen i den här serien något av de roligaste man kan spela och spelen håller även i dag.

5. Sensible World of Soccer

Givetvis hade denna lista inte varit komplett utan ett fotbollsspel. Vi har valt Sensible World of Soccer från 1994 för att det var ett spel som expanderade vad ett fotbollsspel kunde göra. Där tidigare spel hade innehållit ett fåtal lag och turneringar kunde man i SWOF välja mellan 1500 lag alla med riktiga spelarnamn. Man kunde dessutom leda sitt valda lag i 20 säsonger och sälja och köpa spelare i ett managerläge. Detta kombinerat med att spelupplevelsen var mycket elegant rolig och enkel gör att detta är ett spel vi tycker fortfarande är värt att pröva.

Vilket gammalt sportspel som är din favorit beror förmodligen på när din barndom var. Det är nämligen ofta nostalgins skimmer som gör dessa spel till något speciellt som man aldrig riktigt kan uppleva med nya titlar. Vi hoppas att du prövar någon av våra favoriter. Mycket nöje!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.