Svenska spelutvecklare

Den svenska dataspelbranschen är ett verksamhetsfält som bara fortsätter att växa. Omsättningen ökar för varje år där svenska spelutvecklare och spelbolag blir fler och starkare. Vad ligger bakom denna stora efterfrågan och vilka svenska spelutvecklare ligger i topp? 

Den svenska spelbranschen

Sverige är idag världsledande när det kommer till spelutveckling där mängder av spelutvecklare lanserat nya spel under flera decennier som slagit stort i resten av världen. Det är därför ingen överraskning att Sverige ibland kallas för det svenska spelundret när man talar om dataspelbranschen. Många utländska aktörer investerar därför i svenska spelutvecklare och nya spel och bolag lanseras varje år. Detta är en trend som inte förväntas att stanna av i första taget.

Många svenska spelbolag anställer fler utomlands då efterfrågan är otroligt stor, och det inte finns tillräckligt med färdigutbildade svenska spelutvecklare som står utan jobb. Denna utveckling gör att branschen har kunnat växa ytterligare.

Spel som skapats av svenska spelutvecklare

Många dataspel som vi spelar idag och som klättrar högt på topplistor världen över är utvecklade av svenska spelutvecklare. Men vilka är dessa spel och vilka bolag står bakom dem? Vi listar några världskända spel som är skapade av Sveriges största spelutvecklare.

DICE

Det stora svenska spelbolaget DICE är kända för att producera storslagna actionspel. Deras absoluta flaggskepp är spelet Battlefield som lanserades år 2002. Den första upplagan utspelade sig under andra världskriget och fick ett stort genombrott och har genom åren vunnit ett flertal olika priser i dataspels sammanhang.

Efter dess stora succé så släpptes även Battlefield Modern Combat, Battlefield Bad Company och Battlefield Vietnam som även dessa fått stor framgång. Andra dataspel som DICE har utvecklat och tagit fram är bland annat Medal of Honor, Star Wars Battlefront och Mirror´s Edge.

Paradox Interactive

För den som tycker om strategispel är Paradox Interactive en svensk spelutvecklare som har gjort sig ett stort namn med spel som Europa Universalis. Detta succéspel har slagit stort i hela världen och från huvudkontoret i Stockholm har bolaget lyckats ta en plats som ett av världens bästa utvecklare när det kommer till strategispel.

Andra framgångsrika spel som bolaget utvecklat är spel som Magicka, ett nordiskt mytologispel och Hearts of Iron, ett spel om andra världskriget.

King

Vem har kunnat missa spelet Candy Crush Saga? Det svenska spelbolaget King lanserade detta storspel år 2012 och snabbt spelades det på de flestas smarttelefoner. Spelet som går ut på att flytta olika färgglada godisbitar på spelplanen så likadana bitar hamnar bredvid varandra är en enkel idé som tog spelvärlden med storm.

Mojang

Det går inte att nämna svenska spelutvecklare utan att ange Mojang. Spelbolaget startades av den föredetta King-medarbetaren Markus Persson och bolaget fick en enorm framgångssaga med det stora spelet Minecraft som lanserades år 2009. Minecraft har en helt öppen spelvärld där du som spelare kan upptäcka och bygga som gör att det egentligen inte finns några begränsningar för vad du kan skapa. Detta är en av anledningarna till spelets framgångar. Spelet fick snabbt en stor spridning och år 2016 hade Mojang sålt över 100 miljoner upplagor av spelet.

Sveriges största spelutvecklare

Under år 2022 gjordes en statistik över Sveriges största svenskregistrerade spelbolag efter omsättning i miljoner kronor. Nedan presenteras de största bolagen efter omsättning.

1. King 5 545

2. Mojang 5 435

3. EA DICE 1 538

4. Paradox Interactive 1 447

5. Toca Boca 1 342

6. G5 Entertainment 1 316

7. Coffee Stain Publishing 1 182

8. Avalance Studio Group 851

9. Ubisoft Entertainment Sweden 798

10. Embracer Group (moderbolag) 527 (17 037 globalt)

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.