Crusaders Kings 3 – Underhållande strategispel med mycket att erbjuda

Crusader Kings 3 är den senaste titeln i den kända Crusader Kings-serien från Paradox. Det är ett spel i kategorin Grand Strategy och du får här skapa din egen dynasti och styra ett medeltida kungarike.

Crusader Kings är en enorm franchise, men den är samtidigt ganska nischad. Om du inte verkligen gillar strategi och har åtminstone ett litet intresse för historia eller den typen av kultur som gällde under den här tiden, kommer det att vara svårare att komma in i spelet.

Det här är Crusaders Kings 3

Crusader Kings 3 är som sagt Grand Strategy. Du ska använda politik, intriger och krig för att hålla kvar dig själv vid makten och sedan se till att din familj ärver kungariket. Du fortsätter sedan spelet som ett av dina barn, och så fortsätter det. Du kan alltså spela en och samma session i hundratals timmar om du är tillräckligt bra på spelet.

Du kan bland annat lönnmörda andra kungar, ordna politiska bröllop mellan era barn och smida planer. Det går till och med att utpressa andra kungar, eller varför inte din egen personal för att garantera deras lojalitet?

För den som gillar historia, strategispel och alltid velat leda sitt eget kungarike så är det svårt att hitta något som går så in på djupet som Crusader Kings 3, vilket är det som hela spelserien är känd för.

Svårt för nybörjare

Spelet är visserligen väldigt roligt, men det är otroligt svårt att komma in i om du inte har spelat en av föregångarna. Du har dels världskartan, som i grunden är ganska enkel att använda, men sedan har du alla olika menyer.

Så i början sitter man mycket och funderar på hur man gör en viss sak. Det finns en tutorial inbyggd i spelet som absolut rekommenderas, annars blir det onödigt svårt. Trots det så kommer det antagligen ta dig några timmar innan du vant dig. Har du redan erfarenhet av Crusader Kings eller andra spel inom Grand Strategy så kommer du antagligen att klara dig galant, man har inte försökt återuppfinna hjulet här.

Faktum är att Crusaders Kings 3 är ”lättare” att komma in i än något annat Grand Strategy-spel. Du har som sagt en tutorial som låter dig ta över Irland och du introduceras till olika funktioner. Utöver det så har du ett uppslagsverk där du hittar mer eller mindre allt om spelet. Till slut har du också alla tips som erbjuds, och dessa tar inte slut.

Man har förstått att 2:an var otroligt svår att komma in i för många och Paradox har därför gjort allt man kan för att även nybörjare ska lära sig att uppskatta Crusader Kings. Är du ny till Grand Stratey så är det alltså rekommenderat att du på en gång börjar med Crusaders Kings 3.

Bättre än föregångaren

Man har inte försökt hitta på något helt nytt från 2:an, men det betyder inte att 3:an är dålig på något sätt. Spelet går mer in på djupet, det finns fler scenarion och i allmänhet mycket mer innehåll. Med olika slumpmässiga events så kommer du hela tiden att ha något nytt som stressar upp dig. Och oroa dig inte, det är inte bara du som kommer att vara stressad utan även kungen du spelar som kommer att bryta ihop av stress.

Skämt åsido så händer det hela tiden saker i spelet och man får inte riktigt någon lugn minut. Det här håller spelet från att bli långtråkigt. Har man erfarenhet av 2:an så kommer 3:an att vara väldigt välkommen. Allt är större, bättre och mer polerat än föregångaren.

Trots att spelet är mer nybörjarvänligt så har man alltså inte tagit bort något. Alla bra funktioner finns fortfarande där och allt man använda i CK2 för att komma till end game finns också i 3:an, men det är ofta lättare att få en överblick i Crusaders Kings 3 än det var i föregångaren.

Det här är utan tvekan just nu det absolut bästa inom Grand Strategy, med goda möjligheter att rollspela och skapa det rike du själv vill ha. Åtminstone tills att din karaktär blir mördad.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.