Fortnite för föräldrar

Fortnite för föräldrar – Fortnite är en av världens mest populära datorspel bland barn i alla åldrar. Det har också blivit väldigt populärt bland vuxna och har därför blivit en av världens största spel. Men med tanke på att det är ett skjutspel så finns det en del föräldrar som oroar sig och inte vet om det är ett lämpligt spel för deras barn.

Om du själv är förälder och vill veta mer om Fortnite, har vi ordnat en enkel och kortfattad guide nedan. Du får lära dig mer om spelet, vad det går ut på och om det faktiskt är lämpligt för ditt barn eller inte.

Det här handlar Fortnite om

Fortnite är ett så kallat ”Battle Royale”. Det är en typ av spel där många spelare, hundra i Fortnite, slåss mot varandra. Den som är sist kvar är den som vinner. Det här är en genre som har varit väldigt populär i ett par år och Fortnite blev snabbt en av giganterna inom genren, tillsammans med mindre våldsamma spel som Fall Guys och mer våldsamma titlar som PlayerUnknown’s Battlegrounds.

I Fortnite så landar man på en stor karta med de andra spelarna och i början är målet att hitta utrustning. Det handlar om bandage, vapen, skydd och mycket annat. Det långsiktiga målet i spelet är att ta ut alla andra spelare och vara den sista överlevande spelaren. Det är i grunden ett väldigt enkelt spel, men det tar lång tid att faktiskt bli bra på det.

Väldigt populärt spel bland barn och vuxna

Fortnite blev gigantiskt bland både barn och vuxna. Det är ett spel med ett enkelt koncept och hyffsat snabba rundor, vilket gör det snabbt att komma in i och det är lätt att endast spela ett par rundor. En runda tar cirka 20 minuter, men för många spelare är det mycket kortare än så om man slås ut snabbare.

Spelet har en del sociala funktioner inklusive en chatt, men det går bra att spela för sig själv. Om barnet har vänner som spelar Fortnite går det att spela i ett lag, då får man samarbeta och slåss mot andra lag för att ta hem rundan.

Fortnite är också gratis, vilket har bidragit till dess popularitet eftersom många andra spel i genren kräver att man först köper spelet. Fortnite har däremot så kallade V-bucks, en digital valuta som man köper med riktiga pengar. Med V-bucks kan man sedan köpa kosmetiska saker i spelet, exempelvis nya karaktärer och olika kläder. Det finns ofta olika teman under året som erbjuder spelaren en chans att få lite mer unika kläder i spelet.

Lite mer barnvänligt än andra skjutspel

Så hur barnvänligt kan egentligen ett skjutspel vara? Jämfört med många andra spel inom Battle Royale så är Fortnite troligtvis en av de lite mildare alternativen. För det första finns det inget blod i spelet. Mycket av våldet är också milt och då spelet har en väldigt tecknad grafik så ger det inte riktigt samma våldsamma inslag som många andra spel idag gör.

Spelet är också bara så socialt som barnet själv vill att det ska vara. Har man ingen mikrofon eller bara inte vill chatta så går det utmärkt att spela Fortnite för sig själv. Det här innebär också att du har gott kontroll över ditt barns spelupplevelse.

Vanliga frågor om Fortnite

Vad är det för åldergräns på Fortnite?

Barn under 12 år bör ej spela Fortnite enligt ratingen på spelet, PEGI12

När kom Fortnite ut?

Spelet släpptes första gången 21 juli 2017

Fortnite trailer

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.