Så fungerar odds

Odds är någonting som kan användas till mycket, allt från olika undersökningar till betting. I denna artikel ska vi fokusera på odds inom bettingvärlden: vad det är, hur det fungerar och vad du behöver veta.

Odds på spelbolag

Ett spelbolag kan visa sina odds i olika format, det kan vara till exempel i decimalformat, i ett fraktionellt format eller i ett amerikanskt format. Oavsett vilket format ett odds har så har den alltid samma betydelse, nämligen att spegla vilken sannolikhet det finns för att något specifikt ska ske. Betting som helhet handlar kort och gott om att utvärdera vad sannolikheten är för en viss händelse.

Man brukar prata om att det finns både låga och höga odds. När man pratar om låga odds syftar man på något som har stor sannolikheterna att ske. Samtidigt innebär höga odds en låg sannolikhet att denna sak sker.

Fasta odds vs flytande odds

När du börjar utforska betting branschen kommer du säkerligen komma över begrepp som fasta odds och flytande odds. Ett fast odds syftar på ett odds som är satt i förväg och inte kommer att ändras. Oddset ändras varken innan matchen äger rum, eller under den.

Ett flytande odds är kort och gott motsatsen. Det är alltså ett odds som kan ändras beroende på hur många andra spelare som spelar på ett visst alternativ. Ditt odds kan alltså ändras efter att du faktiskt har gjort din insats.

Jämför odds

Ett stort tips om du vill börja med betting är att alltid jämföra odds innan du lägger pengar på ett spel. Alla betting sidor kan nämligen erbjuda olika odds, även fast det gäller samma spel. Många gånger är oddsen ganska lika på många sidor, men det kan vara värt att alltid dubbelkolla. I det långa loppet kan några små skiljelser göra stor skillnad.

Om Kända oddsleverantör

På svenska bettingsidor är det oftast specifika odds leverantörer som sätter oddsen på alla olika evenemang, turneringar och matcher. Vanligtvis använder sig dessa svenska bettingsidor av oddsleverantörerna SBTech och Kambi.

Det finns även vissa bettingsidor som sätter sina egna odds.

Räkna ut din potentiella vinst

Något bra med odds är att det är enkelt att räkna ut vad du får utbetalt om du skulle vinna. Den vanligaste odds formen på svenska bettingsidor är decimalodds. För att räkna ut din potentiella vinst innan du lägger ett bet kan du använda dig av denna simpla multiplicering:

Insatsen du har lagt x oddset

Låt säga att du vill lägga 100 kronor på ett spel som har odds 3.0. Multipliceringen blir då 100 x 3.0 = 300 kronor. Det du kommer tillbaka vid vinst är alltså 300 kronor.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.