5 datorspel som blivit film

Det är inte ovanligt att filmvärlden hittar inspiration från serietidningar och böcker. Men det finns även en hel del filmskapare som väljer att omvandla ett datorspel till en filmversion. Vissa filmer med ett dataspeltema blev så populära att det till och med kom en uppföljare. Detta är dessutom någonting som ständigt sker, och inte endast inom filmer men även tv-serier.

Här har vi valt att lista några populära alternativ av datorspel som blivit film.

5. Doom

Det sägs ofta att ju mer klassiskt ett spel är desto sämre kommer filmen bli. Enkla handlingar kan fungera utmärkt i spel, men för att bli intressant i en film behövs det lite mer. På femte plats kommer därför Doom. Doom är ett datorspel som kom ut år 1993 och handlar om Space Marines som beger sig till Mars för att undersöka underliga händelser vid forskningsanläggningen som finns. Självklart går det inte som de tänkt sig när de stöter på dödsmaskiner som har modifierats genetiskt. Trots att filmen som kom ut 2005 inte blev den bästa finns det ändå en publik som ansåg att den var rätt underhållande.

4. Sonic The Hedgehog

På fjärde plats kommer Sonic The Hedgehog. Spelet kom ut för första gången redan i början av 1990-talet, Filmen vi listar kom först ut år 2020. Handlingen i Sonic handlar om att han bor i en liten håla på jorden tills han en dag samlar modet för att bege sig ut och spela baseboll. Robotnik,(Jim Carrey) en elak doktor, får hör talas om att Sonic är ute ur hålan och vill få tag i honom. Den första trailern som kom ut för filmen fick en hel del kritik. Men trots detta lyckades filmen dra in över 319 miljoner dollar.

3. Warcraft: The Beginning

På tredje plats kommer Warcraft: The Beginning. Filmen anses inte vara ett riktigt mästerverk, men är ändå en film som är sevärd. Kort förklarat handlar filmen om att orchernas värld håller på att förstöras så de beger sig ut på flykt för att kolonisera Azeroth. Det här leder självklart till krig och hjältar som dyker upp för att skydda sitt land. Filmen hade 160 miljoner dollar i budget och drog in över 435 miljoner. Filmen ses som en väldigt lyckad filmatisering, i alla fall jämfört med hur illa det ofta går när datorspel ska bli film.

2. Assassin´s Creed

På andra plats kommer det välkända spelet, och även filmen Assassin´s Creed. Till skillnad från andra filmer som baserats på dataspel har Assassin´s Creed ett rätt omfattande manus. Det är en actionäventyrsfilm som många fans anser är värda att se. Självklart finns det en del saker från spelen som saknas i filmen. En positiv sak med filmen är att det tog en del visuella scener från spelen, det hoppas, flygs, springs på väggen och slåss på i stort sett samma sätt i filmerna som i spelen. Manuset har dessutom baserats på Callum, en mördare vaknar upp hos Abstego, ett företag som vill att Callum ska hjälpa leta efter en artefakt.

1. Tomb Raider

På första plats kommer kanske den mest kända filmen som baserats på ett dataspel. Tomb Raider har dykt upp på filmduken ett antal gånger. På början av 2000-talet var det Angelina Jolie som spelade Lara Croft i två filmer. De gjorde kanske bra ifrån sig. Warner Brothers valde därför att ta upp storyn ännu en gång år 2018. I den nyare versionen får vi möta svenska Alicia Vikander i huvudrollen. Den filmen bjuder på en del fartfylld action och fick ett bra mottagande. Det här har dessutom lett till att det pratas om en uppföljare. Men när den kommer ut är fortfarande inte bestämt.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.